Quantcast
Channel: Groningen in Beeld
Viewing all 2048 articles
Browse latest View live

Westeremden - Rechthuis #loppersum #mooigrunnen

$
0
0
Het voormalige rechthuis aan de Pastorieweg is mogelijk gebouwd in 1607. Van de oorspronkelijke bouw is alleen de kern nog aanwezig. In de jaren '80 van de vorige eeuw is het pand gerestaureerd.

Muntendam - Karsbadde-Hoeve #menterwolde #mooigrunnen

$
0
0
De Karsbadde-Hoeve, met een voorhuis in de stijl van de Delftse School, staat aan de Nieuweweg. Karsbadde is een buurtschap dat valt onder Muntendam. De naamsverklaring is dat hier vroeger een badde (brug) lag, waarover een zekere Kars naar zijn landbouwgrond ging. Tegenover de boerderij ligt de Heemtuin.

Noordpolderzijl - Zielhoes terras #eemsmond #mooigrunnen

$
0
0
Het Zielhoes is de voormalige sluiswachterswoning van Noordpolderzijl. Het klassieke pand wordt tegenwoordig gebruikt als bruin cafe met terras, restaurant, trouwlocatie en galerie. In de zaal van het Zielhoes wordt regelmatig live muziek gemaakt. Noordpolderzijl is ook vertrek- en aankomstplaats voor wadlooptochten en rondvaarten op het Wad.

Oldenzijl (Winsum) - Boerderij Oldenzijl #winsum #mooigrunnen

$
0
0
Boerderij Oldenzijl, in de gelijknamige buurtschap bij Winsum, aan het einde van een doodlopende zijweg van de weg Schilligeham, op de route van het Pieterpad. De buurtschap Oldenzijl ligt tussen de weg Schilligeham (naar de wierde Schilligeham) en de Garnwerderweg (naar Garnwerd). Oorspronkelijk lag hier een zijl (sluis), de Winsumerzijl. Het Winsumerdiep mondde hier uit in het Reitdiep. Na de verzanding van het Reitdiep is de zijl verplaatst naar Schaphalsterzijl.

Stedum - Fivelplas #loppersum #mooigrunnen

$
0
0
Waterschap Noorderzijlvest heeft in 2015 bij de Delleweg tussen Stedum en Winneweer -over 350 meter- de oude loop van de Fivel weer zichtbaar gemaakt, in het kader van landschapsherstel en waterberging. De Fivel liep in vroegere tijden tussen Loppersum, Winneweer en Stedum. De kronkelde rivier is van grote betekenis geweest voor het ontstaan van het landschap.

Zuidbroek - Station museum #menterwolde #mooigrunnen

$
0
0
Het ontwerp van dit stationsgebouw uit 1865 is van het type 'Hoogezand' van de standaardstations van de Staatsspoorwegen. Zuidbroek is het enige overgebleven station van dit type. Het pand is diverse keren verbouwd. De eerste keer rond 1910. Bij de tweede verbouwing, in 1958, is het gebouw verkleind: de beide zijvleugels en de bovenverdieping werden afgebroken. Tussen 2008 en 2014 zijn deze delen herbouwd en is het pand geschikt gemaakt voor huisvesting van het Noord-Nederlands Trein Tram Museum (NNTTM). Zuidbroek was vroeger een belangrijk spoorknooppunt, waar de spoorlijn Harlingen - Nieuweschans (geopend in 1868) kruiste met de spoorlijn Stadskanaal - Zuidbroek en de spoorlijn Zuidbroek - Delfzijl, onderdelen van de NOLS-lijn Zwolle - Delfzijl (geopend 1903-1910). Vanuit Zuidbroek kon men per trein naar alle windstreken reizen. Tegenwoordig is het een eenvoudige halte voor de lijnen Groningen - Bad Nieuweschans en Groningen - Veendam, waar de reizigers het moeten stellen met een abri op het perron.

Groningen noord en oost - Zernike - Aletta Jacobshal #groningen #mooigrunnen

$
0
0
De Aletta Jacobshal -hier in de avondschemering- is een tentamenhal en collegezaal van de RUG op het Zernikecomplex. Het gebouw is de grootste collegezaal van Nederland voor 600 studenten, met daarbij vier tentamenhallen verdeeld over de twee verdiepingen, voor in totaal 1250 studenten. Het gebouw is hoofdzakelijke ontworpen met vier materialen: lichtdoorlatende plaat, zilverkleurige plaat, oranje kleur en onbehandeld hout. Architecten waren Alex van de Beld en Berit Ann Roos van bureau Onix.

Delfzijl - Oude Schans met Stad en Lande #delfzijl #mooigrunnen

$
0
0
De Oude Schans met in het midden van de foto het roemruchte Stad en Lande, een cafe met slijterij. Vlakbij het oude cafe vertrokken in vroegere tijden -toen het cafe nog 'Wapen van Stad en Lande' heette- de trekschuiten naar de Stad Groningen.

Delfzijl - Vennenflat met winkels #delfzijl #mooigrunnen

$
0
0
De Vennenflat, met de winkels op de begane grond. De Vennen is een buurt aan de noordkant van het centrum van Delfzijl, gebouwd op het voormalige exercitieterrein 'De Venne'. De naam 'De Vennen' verwijst naar het feit dat hier vroeger twee straatjes liepen, de '1e Venne' en de '2e Venne'. In de jaren '60 zijn deze straatjes afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouw. De Vennenflat -en de bijbehorende winkels- zullen volgens plannen van de gemeente in 2019 worden gesloopt. De bewoners en winkeliers krijgen hulp bij hun verhuizing naar een andere locatie.

Groningen Binnenstad-centrum - Donkersgang pakhuis #groningen #mooigrunnen

$
0
0
Aan de Donkersgang, tussen de Oosterstraat en de Gelkingestraat, staat dit pakhuis met zadeldak uit de vroege 18e eeuw. Op de gevel staat o.a. "haarden - kachels, kookpotten, huishoudelijke artikelen". Het pakhuis is een gemeentelijk monument. Volgens een bouwhistorische verkenning uit 2005 worden dergelijke gave en ongewijzigde pakhuizen nog slechts zelden aangetroffen. De Donkersgang is genoemd naar het geslacht Duncker (al genoemd in de 13e eeuw). Helprich Duncker woonde in de 16e eeuw in het pand Oosterstraat 29.

Groningen zuid - R.K. Kerkhof monument #groningen #mooigrunnen

$
0
0
Op het R.K. Kerkhof aan de Hereweg bevindt zich het grafmonument voor de 'Zusters van Tilburg', die actief waren in de ziekenzorg in het voormalige RKZ (Rooms Katholiek Ziekenhuis). De Zusters van Tilburg (de Zusters van Liefde van Onze Lieve Vrouw, Moeder van Barmhartigheid) is een katholieke congregatie die in 1832 werd gesticht door Joannes Zwijsen, de toenmalige pastoor van de Heikense kerk in Tilburg. De zusters zetten zich in voor onderwijs, zieken- en bejaardenzorg, pastorale zorg en maatschappelijk werk. Het RKZ stond eerst aan Oude Sint Jansstraat, later aan de Verlengde Hereweg, en vervolgens in Corpus den Hoorn, en is in 1991 gefuseerd met het Diakonessenhuis onder de naam Martini Ziekenhuis.

Delfzijl - Eemshotel entree #delfzijl #mooigrunnen

$
0
0
De entree van het Eemshotel, vanaf de Zeebadweg. Het Eemshotel werd geopend in november 1965 als een van de meest bijzondere hotels van Nederland. Het is gebouwd op palen in de Eems, tegen de dijk nabij het centrum van de havenstad. Sinds de opening is het hotel enkele keren uitgebreid en gemoderniseerd.

Winsum - Boerderij Batenborg #winsum #mooigrunnen

$
0
0
Deze monumentale boerderij Batenborg (of 'Baatje Borg' of 'Baatjesborg') uit 1854 staat aan de Schouwerzijlsterweg en het Winsumerdiep, tussen Winsum en Schaphalsterzijl, even voorbij het Mensingeweersterloopdiep. Het pand bestaat uit een hoog dwarshuis met een aangekapte hoofdschuur en een aangebouwde bijschuur. Batenborg beschikt over een Bed Breakfast met twee tweepersoons gastenkamers. Het pand is een rijksmonument.

Boerakker - Wolddiep fietspont Bakkerom #marum #mooigrunnen

$
0
0
Dit fietspontje over het Wolddiep verbindt -via een fietspad- Bakkerom bij Boerakker met Lucaswolde. Bakkerom, oorspronkelijk een gehucht maar nu een natuurgebied van Staatsbosbeheer, maakt deel uit van de Zoute Bagelroute, een fietsroute van 25 km langs de natte vervening ten zuiden van Niekerk. Het veen is hier zouthoudend door de eeuwen lange invloed van eb en vloed die hier vrij spel had doordat de zeearm, het Oude Riet, tot onder Niekerk en Oldekerk kwam. Na het dichtslibben van de zeearm werd de Matsloot en het Wolddiep aangelegd om het overtollige water naar zee af te voeren. In natuurgebied De Bakkerom komen plantensoorten voor als de echte koekoeksbloem, grote ratelaar, gele lis, gewone dotterbloem en diverse zeggesoorten. Er nestelen weidevogels als de grutto, tureluur, kievit en waterhoen. Ook de zwarte stern broedt er.

Delfzijl Haven - Windpark Delfzijl Noord #delfzijl #mooigrunnen

$
0
0
Het Windpark Delfzijl Noord staat op de Schermdijk langs het Zeehavenkanaal (14 turbines) en op de Pier van Oterdum (5 turbines). De locatie maakt deel uit van het industriegebied Oosterhorn in het havengebied van Delfzijl en valt daarbij onder het beheer van Groningen Seaports. De 19 turbines van het Windpark Delfzijl Noord leveren jaarlijks 175 miljoen kWh. Dat is vergelijkbaar met het stroomverbruik op jaarbasis van ruim 50.000 huishoudens. Het windpark staat er voor een periode van ongeveer 20 jaar.

Delfzijl - Station perron #delfzijl #mooigrunnen

$
0
0
Perron 1 van het station van Delfzijl. Het treinstation van Delfzijl is een origineel stationsgebouw uit 1884 met goederenemplacement en havenspoorweg. Het is het eindpunt van de lijn Groningen-Delfzijl.

Termunterzijl - Sluis Munterzijl #delfzijl #mooigrunnen

$
0
0
De keersluis 'Munterzijl' is aan het eind van de jaren '70 gebouwd in het kader van de Deltawerken. De sluis verbindt het Termunterzijldiep met de Eems. De foto is gemaakt vanaf de steiger voor de sluis.

Uithuizermeeden - Rensumaborg #eemsmond #mooigrunnen

$
0
0
De Rensumaborg is waarschijnlijk van oorsprong een steenhuis en wordt al in 1555 genoemd. Vele roemruchte geslachten hebben er gewoond, waaronder de Aggema's uit Witmarsum, de Alberda's van Menkema en de familie Clant van Zandeweer. Het was Onno Alberda die de borg in 1700 zijn huidige aanzien gaf. In 1996 is de borg aangekocht door de Rensuma Boon Stichting, die het landgoed in oude luister hersteld heeft. De Rensumaborg ligt aan de Rensumalaan in Uithuizermeeden.

Niekerk (De Marne) - Kerkstraat met kerk #demarne #mooigrunnen

$
0
0
De bebouwing aan de Kerkstraat in Niekerk. Rechts de middeleeuwse kerk. Links op de foto de Zoutkamperweg. De 13e-eeuwse Hervormde Kerk van Niekerk (gem. De Marne) is een tufstenen Romaanse kerk, die in 1629 is verbouwd met geld dat het gewest Groningen had ontvangen nadat Piet Hein in 1628 de Zilvervloot op de Spanjaarden had veroverd. Een gevelsteen boven de deur van de kerk herinnert hier aan. De kerk, een rijksmonument, is eigendom van de Stichting Oude Groninger Kerken.

Zuidbroek - Heiligelaan - Het Koetshuis #menterwolde #mooigrunnen

$
0
0
Het Koetshuis aan de Heiligelaan hoorde oorspronkelijk bij Villa Vredenburg, die in 1863 werd gebouwd door rentenier Waalko Jan Waalkens (1833-1880). In 1896 werd de villa gekocht door B.W Siemens, die van 1897 tot 1915 burgemeester was van Zuidbroek. Zijn opvolger, Tromp Meesters, woonde er nog tussen 1916 en 1919. In dat jaar, 1919 is de villa, die kennelijk te duur in onderhoud werd, afgebroken. Alleen het koetshuis is blijven staan.
Viewing all 2048 articles
Browse latest View live