Quantcast
Channel: Groningen in Beeld
Viewing all 2048 articles
Browse latest View live

Groningen Binnenstad-west - Watertoren West en Reitdiep

$
0
0
De Watertoren West, gezien vanaf het Reitdiep. De woningen rechts staan aan de Mondriaanstraat. De watertoren uit 1912 is een ontwerp van stadsarchitect J.A. Mulock Houwer (1857-1933). Hij staat op de hoek van de Dr. C. Hofstede de Grootkade en de Herman Colleniusstraat. Met een hoogte van 56,30 meter is het een van de hoogste watertorens van Nederland. Hij had oorspronkelijk een zogenaamd 'hangbodemreservoir' van 1000 kubieke meter. In 1925 is daaronder een tweede reservoir gebouwd van 782 kubieke meter. Het bovenste reservoir is op 15 april 1945, tijdens de bevrijding van de stad Groningen, onherstelbaar beschadigd door Canadees artillerievuur. Het tweede reservoir is nog altijd in gebruik.

Kropswolde - Woldweg akker

$
0
0
Op deze akker aan de Woldweg in Kropswolde werden in 2013 regionale ploegwedstrijden gehouden met oldtimer landbouwmachines, onder auspicien van de afdeling Groningen van de 'Oude Trekker en Motoren Vereniging'. Het gaat er om zo recht mogelijk te ploegen en het land zo vlak mogelijk neer te leggen. In de provincie Groningen worden twee van dit soort wedstrijden gehouden, een op klei, en deze op zandgrond.

Carel Coenraadpolder - Graanoogst

$
0
0
Tarwe oogsten in de C.C. Polder.

Groningen west en noordwest - La Liberte en de Apenrots

$
0
0
La Liberte (links) is ontworpen door de Franse architect Dominique Perrault, bekend van onder andere de nationale bibliotheek in Parijs. Het tweedelige complex kwam in 2011 gereed. Het woon- en kantorencomplex bestaat uit 120 woningen, ongeveer 3000 m2 kantoorruimte en een ondergrondse parkeergarage voor 165 auto's. De toren is 70 meter hoog en telt 22 verdiepingen, het andere gebouw is 35 meter hoog. La Liberte staat aan het Vrijheidsplein tussen de Laan van de Vrijheid en de Laan van de Vrede, bij de A7, tegenover de 'Apenrots' (rechts) van Gasunie. Het hoofdkantoor van Gasunie aan de rand van het Stadspark is een ontwerp van de Belgisch-Nederlandse architect Ton Alberts (1927-1999). Alberts ontwierp ook o.a. museum 'De Buitenplaats' in Eelde, het KPMG-hoofdkantoor in Amstelveen en het ING-hoofdkantoor in Amsterdam. Hij was sterk beinvloed door Antoni Gaudi en predikte het 'organische bouwen'.

Midwolda - Oldambtmeer

$
0
0
Zomeravond aan het Oldambtmeer bij Midwolda.

Oudeschans - Poortweg boerderij

$
0
0
Deze woonboerderij uit ongeveer 1895 staat aan de Poortweg.

Groningen zuidoost - Silo

$
0
0
In de oude graansilo uit 1890 aan de Griffeweg bij de Bonte Brug is het 'Silo Today lunchcafe' gevestigd. Het pand is ook een vergaderlocatie.

Zoutkamp - Hunsingokanaal

$
0
0
Het Hunsingokanaal, gefotografeerd vanaf het laatste bruggetje door het bos aan het noordelijke rand van Zoutkamp.

Blijham - De Bouwte

$
0
0
De Bouwte ligt ten zuidwesten van Blijham. De foto is genomen op driesprong van de Bouwteweg en Kentersweg.

Appingedam - Bronsmuseum

$
0
0
Het Bronsmuseum in Appingedam opende in 2010 de deuren in de oude Bronsfabriek aan de Farmsumerweg, na jaren van voorbereiding o.l.v. initiatiefnemer Anne Nijboer. De Stichting Appingedammer Bronsmotorenmuseum zet zich in voor het behoud van de oude Bronsmotorenfabriek en de Bronsmotoren die er nog zijn. De Bronsmotor werkt met zijn 'verstuiverbakje' eenvoudiger dan de dieselmotor (hij kon zonder brandstofpomp werken). Hij werd -en wordt nog steeds- o.a. gebruikt als stationaire motor en scheepsmotor in de kustvaart, binnenvaart, industrie, en in gemalen. De fabriek aan het Damsterdiep werd in 1907 opgericht door de -uit Wagenborgen afkomstige- Jan Brons (1865-1954), die een belangrijke rol speelde in het industriele leven van Appingedam. De productie en levering van onderdelen stopte eind 2004. In een kleine honderd jaar tijd werden meer dan 4.000 Bronsmotoren gefabriceerd. Een bedrijf in Haulerwijk verzorgt nu de service van Bronsmotoren.

Sappemeer - Sint Willibrorduskerk

$
0
0
De Sint Willibrorduskerk aan de Noorderstraat, gezien vanaf de vierde etage van het naastgelegen woon- en zorgcentrum Huize Sint Jozef. De neogothische kerk werd gebouwd in 1872-1873. Het ontwerp is van de architect Pierre Cuypers (1827-1921), ook bekend van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam. Cuypers maakte zijn eerste ontwerp voor de kerk in Sappemeer al in 1866, maar moest dit op verzoek van het parochiebestuur -tot twee keer toe- aanpassen naar een zuinigere en kleinere uitvoering. De hallenkerk heeft een 56 meter hoge toren. Het pijporgel in de kerk werd volledig vernield toen de torenspits in de novemberstorm van 1972 bezweek en op de kerk stortte. De toren werd later herbouwd. In 1976 werd het kerkgebouw erkend als rijksmonument. In 1990 werd de parochie in Foxham samengevoegd met de Sappemeerster parochie tot de 'Martinus-Willibrordus Parochie'. Een aantal van de glas in loodramen van de Sint-Martinuskerk werd herplaatst in Sappemeer.

Warfhuizen - Luchtwachttoren

$
0
0
Deze oude 'luchtwachttoren' staat in een bocht langs de N983 (Baron van Asbeckweg), even buiten het dorp. Tijdens de 'Koude Oorlog' stonden leden van het Korps Luchtwacht Dienst (KLD) om beurten op deze betonnen toren om te controleren of er geen vijandige vliegtuigen naderden. De Sovjet Unie werd in die tijd gezien als een ernstig gevaar voor de vrede. Van de vele tientallen torens die destijds werden gebouwd zijn er nog maar enkele over. In de provincie Groningen staan alleen nog van deze torens bij Warfhuizen en op de grens van Winschoten en Tranendal. De toren is 15 meter hoog en opgetrokken uit transparante 'prefab' betonelementen volgens het 'raatsysteem', bedacht door architect Marten Zwaagstra (1895-1988) uit Den Haag, die er in 1950 de NV Raatbouw voor had opgericht.

Nieuwe Compagnie - Leinewijk fietspad

$
0
0
Het fietspad langs de Leinewijk bij Nieuwe Compagnie, gezien in de richting van Kiel-Windeweer, waar het fietspad uitkomt bij de Sluisklap, in de Sluisweg.

Noordbroek - Grachtlaan

$
0
0
In de vooroorlogse jaren zijn, haaks op het bebouwingslint van de Hoofdstraat, enkele lanen de omringende veengebieden ingelegd. Ook vanaf de Westersingel zijn er nog oude laantjes die het land in steken zoals de Grachtlaan op de foto.

Groningen Binnenstad-centrum - Martinitoren luchtfoto

$
0
0
De Martinitoren en Martinikerk met rechts de bouw van de nieuwe Oostwand aan de Grote Markt.

Bedum - Schoolstraat

$
0
0
Kruispunt Schoolstraat-Boterdiep, met links Hotel Gemeentehuis aan de Grotestraat, en rechts het oorlogsmonument van de gemeente Bedum.

Musselkanaal - Spoordok camperplaats

$
0
0
Deze foto is genomen op het hoogholtje over het Spoordok, waar vroeger veel goederen werden overgeladen, er stond een loods van Algemeen Belang met een grote kunstmestsilo. De camperplaats (links) is fraai gelegen tegenover het spoor van de museumspoortrein STAR. Van april tot oktober is hier een beheerder aanwezig. Er zijn douches en toiletten. Rechts loopt de Havenkade.

Midwolda - Boerderij Boschzicht

$
0
0
Boerderij 'Boschzicht' is een Oldambtster boederij aan de Hoofdweg.

Groningen Binnenstad-centrum - Sint Anthonygasthuis

$
0
0
Het Sint Anthonygasthuis uit 1517 ligt aan de Rademarkt (tegenover het hoofdbureau van politie) en langs de Herebinnensingel. Het gasthuis lag in 1517 aan de rand van de toenmalige stad, tegen de stadsmuur aan. Die locatie zal bewust gekozen zijn, omdat het oorspronkelijk ook diende als 'pesthuis'. Later kreeg het bovendien de functie van 'dolhuis' (gekkenhuis). Na 1844 werd het een gasthuis voor ouden van dagen. In 1927 is het complex nog uitgebreid. Tegenwoordig zijn de woningen beschikbaar voor alle leeftijden. Eigenaar is de Stichting Sint Anthony Gasthuis. Het gasthuis is een rijksmonument.

Saaxumhuizen - Kerk

$
0
0
De kerk van Saaxumhuizen stamt uit de late Middeleeuwen, en is waarschijnlijk in de periode tussen 1350 en 1450 gebouwd. De kerk was -uiteraard- oorspronkelijk Roomskatholiek. Vanaf de tweede helft van de 16e eeuw tot aan 1974 werd de kerk gebruikt door de Nederlands hervormde gemeente. De toren is pas in 1858 gebouwd. Sinds 1974 zijn de kerk en de toren eigendom van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). De toren is te beklimmen.
Viewing all 2048 articles
Browse latest View live