Quantcast
Channel: Groningen in Beeld
Viewing all 2048 articles
Browse latest View live

Muntendam - Westerdiep en Oude Verlaat

$
0
0
Fietspad Oude Verlaat langs het Westerdiep tussen Muntendam en Veendam.

Nuis - Coendersborg laan

$
0
0
Wandellaan onder de bomen naar de Coendersborg. De Coendersborg in Nuis is in 1813 gebouwd op de plaats waar eerder de Fossemaborg stond. De borg ligt net als het steenhuis in Niebert aan het oudste voetpad van Nederland ('Het Pad'). De Coendersborg is eigendom van de stichting Het Groninger Landschap.

Groningen Binnenstad-centrum - De Branderij

$
0
0
Cafe-restaurant 'De Branderij' staat op de hoek Poelestraat-Schuitendiep. De Branderij is vernoemd naar de stoomkoffiebranderij die op deze plaats in 1855 gesticht werd door kruidenier Hermanius Smith. Het huidige pand werd overigens pas in 1898 gebouwd als pakhuis en kantoor voor de koffie- en theegroothandel van H. Smith. Het is een rijksmonument. H. Smith's koffie was een begrip in Groningen en Amsterdam. Jaren later werd 'Smith's Goudboon Koffie en Thee' hofleverancier van de Nederlandse en Britse koningshuizen. In de jaren '70 van de vorige eeuw was het pakhuis een kraakpand. Daarna is het verwaarloosde pand gerestaureerd en heeft er een discotheek in gezeten ('De Lorelei') die vooral in de jaren '80 erg populair was bij het uitgaanspubliek.

Klein-Ulsda - Westerwoldsche Aa

$
0
0
De Westerwoldsche Aa bij Klein Ulsda met in de verte de ophaalbrug in de Ulsderweg. De brug kan door schippers van 08:00 uur tot 21:00 uur worden bediend met een zelfbedieningssleutel.

Nuis - Coendersborg muziekkoepel

$
0
0
Aan de achterkant van de Coendersborg staat een muziekkoepel van muziekvereniging Amicitia. Museum 't Rieuw had hier jarenlang oude landbouwwerktuigen tentoongesteld, maar is inmiddels verhuisd naar de naastgelegen boerderij.

Hoogezand - Gorechtvijver wandelpad

$
0
0
De wandelboulevard langs de grote vijver in het Gorechtpark. Het Gorechtpark meet zo'n 50 hectare. Het werd in de jaren '60 van de vorige eeuw aangelegd. In het park liggen een hertenkamp en een kinderboerderij. In 2006-2007 zijn delen van het park heringericht.

Noorderhoogebrug - Molen Wilhelmina

$
0
0
De molen werd in 1907 gebouwd en verving de molen die op die plaats in 1906 afbrandde. Van de nog bestaande molens is dit de hoogste in onze provincie.

Groningen west en noordwest - Voermanhaven

$
0
0
De Voermanhaven aan het Reitdiep, hier gezien vanaf de Voermanbrug, ligt bij de kruising van de Grote Beerstraat en de Voermanstraat. Centraal staat de 59 meter hoge Orion woontoren uit 2009. De Orion werd in 2010 door het Groningse publiek uitgeroepen tot mooiste nieuwe gebouw van Groningen, in het kader van de 'Dag van de Architectuur'.

Feerwerd - Meedenerweg

$
0
0
Een boerderijwoning aan de Meedenerweg, ten zuiden van Feerwerd.

Groningen zuidoost - Mediacentrale

$
0
0
De Mediacentrale is gevestigd in de oude gerestaureerde en verbouwde Helpmancentrale. Deze foto is genomen vanaf de Helperzoom.

Groningen zuidoost - Station Europapark

$
0
0
Het in december 2012 geopende 'Station Europapark' is het derde treinstation van de stad Groningen. Behalve de stoptreinen van de NS van en naar Zwolle, stoppen ook de Arriva treinen van en naar Bad Nieuweschans en Veendam op het nieuwe station. Onder het station loopt een fiets- en voetgangerstunnel tussen het Helperpark en de Helperzoom. Op de foto de toegangsweg naar de tunnel vanaf de Helperzoom. Het witte gebouw achter het station is het nieuwe kantoor van de Dienst Sociale Zaken en Werk van de gemeente Groningen.

Groningen west en noordwest - Nieuwbouwproject Zirkoon

$
0
0
Nieuwbouwproject Zirkoon aan de Bergkristalstraat, Spinelstraat, Jaspisstraat en Diamantlaan in de wijk Vinkhuizen. Het ontwerp komt van Zondag Architecten. De eengezinswoningen met de opvallende blauwe, geglazuurde dakpannen zijn gebouwd in het kader van het wijkvernieuwingsproject 'Vinkhuizen vernieuwt'.

Lauderbeetse - Entree

$
0
0
Lauderbeetse is een gehucht langs de weg van Ter Wisch naar Sellingerbeetse en Jipsingboertange.

Meerwijck - Dorpsgezicht

$
0
0
Meerwijck gezien vanaf natuurgebied naast de Strandweg.

Den Ham - Piloersemaborg

$
0
0
De Hamsterborg of Piloersemaborg in Den Ham is in de 16e eeuw gebouwd door Johan de Mepsche. In 1633 werd de borg geheel herbouwd. In 1699 is de borg verkocht aan landbouwers die er een boerderij van maakten. In 1838 kwam Piloersema in handen van grootgrondbezitter Tonnis Bartels Wieringa, beter bekend als 'Tun van Beswerd'. In 1998 en 1999 werd de borg grondig gerenoveerd, en omgebouwd tot congrescentrum met zalen en gastenkamers.

Veendam - Voormalige molen Busch

$
0
0
De molen aan de Molenstreek 13 werd in 1848 gebouwd nadat de voorganger was afgebrand. De nieuwe molen brandde in 1880 af, waarbij de achtkante onderbouw resteerde. Er werd een poging ondernomen om de molen te restaureren, maar dat mislukte. Wel werd de molen verschillende keren verbouwd.

Martenshoek - Haven

$
0
0
Het Oude Winschoterdiep eindigt bij de Sluiskade in het centrum van Martenshoek en doet tegenwoordig dienst als haven.

Aduard - Boerderijwoning

$
0
0
Aan de Kaakheem staat deze boerderijwoning uit 1750. Op de achtergrond de klokkenstoel van de Abdijkerk.

Groningen zuid - Stadsparkpaviljoen met vijver

$
0
0
Het paviljoen in het Stadspark. Het Stadspark is aangelegd aan het begin van de 20e eeuw, op initiatief van de Groninger industrieel Jan Evert Scholten (1849-1918). Het park is ontworpen door de landschapsarchitect Leonard Springer (1855-1940), samen met de Groningse directeur van gemeentewerken (en stadsarchitect) J.A. Mulock Houwer (1857-1933), die ook het Stadsparkpaviljoen heeft ontworpen. De officiele opening van het park vond hier plaats op 19 mei 1926.

Lucaswolde - Wolddiep brug

$
0
0
Het Wolddiep, gezien vanaf de brug ten noordoosten van Lucaswolde en ten westen van Boerakker. Over de naam van het diep bestaat enige onduidelijkheid. Rondom Lucaswolde wordt het Wolddiep ook wel 'Langsdiep' genoemd of 'Wold- of Langsdiep'. En in het verleden werd het kanaal wel ''t Oude Diep' genoemd. Het vormde tot 1803 de scheiding tussen de grieternijen Oosterdeel-Langewold en Westerdeel-Langewold. Links van de brug heet de weg 'Hooiweg' en rechts van de brug 'Hoge Tilweg'.
Viewing all 2048 articles
Browse latest View live